Seminer Bilgileri:
Konuşmacı: Sıla Karakaya
Konu: Using Your Design Skills to Become Production Designer / Art Director for Stage and Film
Tarih: 11 Mayıs 2023, 12:30
Zoom Katılım Linki: https://zoom.us/j/97009991156
Toplantı Kimliği: 970 0999 1156

Production Designer / Art Director Sıla Karakaya talks to design students on how to use their design skills in performing arts. Architecture, Interior Design, Industrial Design disciplines are closely related to designing for Film, Theater, Commercials, Fashion Show Decor, Retail Window Design etc. This seminar aims to introduce possible design fields that the students might want to specialize on after graduation welcoming them to the colorful life of performing arts.

Sıla Karakaya Biography:
İstanbul based Production Designer/ Art Director graduated from New York University, NYU TISCH School of the Arts with an MFA degree in Production Design and Scenic Design. Her background in MFA, Lighting Design from Parsons the New School for Design and BFA in Interior Architecture from Bilkent University helped her uniting skills with her passion.

Her professional highlights include Numen (Disney+, Production Design), Boy From Heaven (Art Direction, Awarded Best Screenplay in 75.Cannes Film Festival, Shortlisted for 95. Oscar Academy Awards), When I’m Done Dying by Nisan Dağ (Production Designer), Redhook Summer by Spike Lee (Art Director), Baskın by Can Evrenol (Production Designer)

Designer founded Sıla Karakaya + b612 Design Studio in 2014 to spark the collaborative creativity in her team. Since 2013 she has been teaching at İstanbul Bilgi University, developing her own academic method on Production Design for Stage and Screen, in the Faculty of Communication and Fashion Design Department.

Sıla Karakaya, fell in love with theater on May 12, 2001 at 20:00; and she still tries to recall that unique moment on stage by creating worlds for theater, commercial and film characters.

She is after wit in life.

Sıla Karakaya Biyografi:
Bilkent Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nden mezun olan (2002) Sıla Karakaya, Parsons The New School for Design’da Işık Tasarımı Yüksek Lisansı yaptı (2006). İkinci yüksek lisans derecesini Film ve Tiyatro Mimarisi: Yapım Tasarım ve Sanat Yönetmenliği (2011) üzerine dünyanın bu konuda en seçkin okullarından kabul edilen New York Üniversitesi, Tisch School of the Arts’da tamamladı.

New York’ta ABD’li yönetmen Spike Lee’nin Redhook Summer filminin sanat yönetmenliğini yaptıktan sonar, yine Lee ile Mike Tyson’un hayatına dair da Brick adlı bir HBO Channel filminde aynı ekipte yer aldı. Alper Çağlar’ın Panzehir adlı Türkiye’ nin ilk film noir-aksiyon filmi olma iddiasıyla çekilen filminin sanat yönetmenliğini yaptı. Türkiye’deki işlerinin arasında, Yılmaz Erdoğan’ın Kelebeğin Rüyası ve Alphan Eşeli’nin Sarıkamış: Eve Dönüş 1915 yer alıyor. Son olarak Can Evrenol’un Baskın adlı korku filminde Yapım Tasarımcı (Production Designer) ve Joseph Ruben’ in the Mountain and the Stones adlı Hollywood yapımında sanat yönetmeni olarak görev almıştır.

Halen İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde “Yapım Tasarım”, İletişim Fakültesi’nde “Film ve Tiyatro Mimarisi”, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Moda Tasarım Bölümü’nde “Dekor ve Kostüm Tasarımı” derslerini vermektedir. Ayrıca, Kadir Has Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nde “Sanat Yönetmenliği: Dekor ve Kostüm Tasarımı” dersi vermektedir.

Studios Çukurcuma çatısı altında Design + B612 markasını kurmuştur. Sinema, tiyatro ve reklam için sanat yönetmenliği, dekor ve kostüm tasarımı yapmaktadır.

Daha fazla bilgi için: https://www.silakarakaya.com/